zoradene prednasky

Návrat na detail prednášky / Stiahnuť prednášku / Univerzita Pavla Jozefa Šafárika / Fakulta verejnej správy / Ekonomika a riadenie TS

 

Prednáška č. 4 (4._prednaska.doc)

Občianske združenia

 

Občianske združenia (OZ) možno zakladať na základe zák. č. 83/ 1990 Zb.

Občania môžu slobodne zakladať spolky, spoločnosti, zväzy, hnutia, kluby a iné občianske združenia, ako aj odborové organizácie (ďalej len „združenia“) a združovať sa v nich, pričom členmi týchto združení môžu byť aj právnické osoby.

 

Občianskym združením

  1. sa rozumie skupina ľudí s právnou subjektivitou, ktorí sa združili kvôli určitému špecifickému cieľu. Synonymami pojmu „občianske združenie“  pojmy spolok, spoločnosť, zväz, klub, skupina atď.
  2. Zákon č. 83/1990 Zb. ich v § 2 ods. 1 vymenúva len príkladom - podstatné je to, aby takto združení občania – bez ohľadu na názov asociácie - boli registrovaní ako združenie v zmysle tohto zákona.
  3. Zákon č. 83/1990 Zb. nevymedzuje presný účel, na ktorý by mali občania zakladať združenia. Ak občania chcú, môže združenie presadzovať aj ich individuálne záujmy alebo kolektívne záujmy určitých skupín (nielen verejnosprospešné záujmy)

 

Sloboda združovania

  1. Nikto nesmie byť nútený k združovaniu, k členstvu v združeniach ani k účasti na ich činnosti.

 

  1. Zo združenia môže každý slobodne vystúpiť.

 

  1. Zákon č. 83/1990 Zb. neobmedzuje veľkosť združenia, ani neurčuje počet členov združenia. Výnimkou je len ustanovenie § 6 ods. 2, ktoré ustanovuje požiadavku na počet členov prípravného výboru v súvislosti s registráciou združenia (musia byť aspoň traja).

 

Registrácia

  1. Združenie je právnickou osobou, pričom každé združenie musí mať svoj osobitý originálny názov.
  2. Združenie vzniká registráciou.
  3. Registrovým orgánom je
    Ministerstvo vnútra SR, sekcia verejnej správy, odbor vnútorných vecí,
    Drieňová 22, 826 86 Bratislava 29.
  4. Návrh na registráciu môžu podávať najmenej traja občania, z ktorých aspoň jeden musí byť starší ako 18 rokov (tzv. prípravný výbor“). Návrh podpíšu členovia prípravného výboru a uvedú svoje mená a priezviská, rodné čísla a bydliská. Ďalej uvedú, kto z členov starších ako 18 rokov je splnomocnencom oprávneným konať v ich mene.
  5. K návrhu pripoja stanovy vo dvoch vyhotoveniach a správny poplatok - – kolkovú známku v hodnote 1000 Sk.

 

Obsah stanov

  1. a) názov združenia,
  2. b) sídlo,
  3. c) cieľ jeho činnosti,
  4. d) orgány združenia, spôsob ich ustanovovania, určenie orgánov a funkcionárov oprávnených konať v mene združenia,

 

  1. e)ustanovenia o organizačných jednotkách, pokiaľ budú zriadené a pokiaľ budú konať vo svojom mene,
  2. f) zásady hospodárenia
  3. g) zánik združenia
  4. Zákon č. 83/1990 Zb. ponecháva plne na vôli tejto právnickej osoby, akú vnútroorganizačnú štruktúru si vytvorí.
  5. Orgány združenia môže akokoľvek nazvať a môžu im dať právomoci, aké uznajú za vhodné.

 

Členovia orgánov združenia sú väčšinou volení. Funkcionári musia byť občiansky bezúhonní.

Jednotlivé funkcie sú väčšinou navzájom nezlučiteľné a s výnimkou výkonných funkcií, neplatené.

 

Konanie o registrácii sa začne dňom, keď ministerstvu došiel návrh, ktorý nemá vady. O dni začatia ministerstvo bezodkladne upovedomí splnomocnenca prípravného výboru.

 

Ak návrh nemá náležitosti podľa zákona, alebo ak sú údaje v ňom neúplné alebo nepresné, ministerstvo na to prípravný výbor bezodkladne, najneskôr do 5 dní od doručenia návrhu, upozorní s tým, že dokiaľ vady nebudú odstránené, konanie o registrácii sa nezačne.

 

Odmietnutie registrácie

Ministerstvo registráciu odmietne, ak z predložených stanov vyplýva, že

  1. ide o politickú stranu a politické hnutie, o organizáciu zriadenú na zárobkovú činnosť alebo na zabezpečenie riadneho výkonu určitých povolaní, alebo o cirkev a náboženské spoločnosti,
  2. stanovy nie sú v súlade so zákonom (napr. nútené členstvo)
  3. ide o nedovolené združenie,
  4. ciele združenia sú v rozpore s požiadavkami zákona § 5 - Združenia nesmú vykonávať funkciu štátnych orgánov, pokiaľ osobitný zákon neustanovuje inak. Nesmú riadiť štátne orgány a ukladať povinnosti občanom, ktorí nie sú ich členmi.

 

Nedovolené združenie

  1. a) ktorých cieľom je popierať alebo obmedzovať osobné, politické alebo iné práva občanov pre ich národnosť, pohlavie, rasu, pôvod, politické alebo iné zmýšľanie, náboženské vyznanie a sociálne postavenie, roznecovať nenávisť a neznášanlivosť z týchto dôvodov, podporovať násilie alebo inak porušovať ústavu a zákony;
  2. b) ktoré sledujú dosahovanie svojich cieľov spôsobmi, ktoré sú v rozpore s ústavou a zákonmi;
  3. c) ozbrojené alebo s ozbrojenými zložkami; za také sa nepovažujú združenia, ktorých členovia držia alebo používajú strelné zbrane na športové účely alebo na výkon práva poľovníctva.

 

Ak počas fungovania ministerstvo zistí, že združenie vyvíja nedovolenú činnosť uvedenú vyššie, bez meškania ho na to upozorní a vyzve ho, aby od takej činnosti upustilo. Ak združenie v tejto činnosti pokračuje, ministerstvo ho rozpustí. Proti tomuto rozhodnutiu možno podať opravný prostriedok na Najvyšší súd republiky.

 

  1. O odmietnutí registrácie rozhodne ministerstvo do 10 dní od začatia konania a rozhodnutie doručí splnomocnencovi prípravného výboru.
    Proti rozhodnutiu o odmietnutí registrácie môžu členovia prípravného výboru podať do 60 dní odo dňa, keď rozhodnutie bolo ich splnomocnencovi doručené, opravný prostriedok na Najvyšší súd Slovenskej republiky.

Zmena stanov

Ak sa OZ  rozhodne pre zmenu stanov, oznámi ju písomne ministerstvu do 15 dní od jej schválenia a pripojí vo dvoch vyhotoveniach text zmeny, pričom ministerstvo opäť posúdi súlad so zákonom.  ( poplatok 500 Sk).

 

Zánik združenia

Združenie zaniká

  1. a) dobrovoľným rozpustením alebo zlúčením s iným združením,
  2. b) právoplatným rozhodnutím ministerstva o jeho rozpustení.

        Pokiaľ stanovy združenia neurčujú spôsob dobrovoľného rozpustenia alebo zlúčenia s iným združením, rozhoduje o ňom jeho najvyšší orgán. Tento orgán oznámi zánik združenia do 15 dní príslušnému ministerstvu.

Pri zániku združenia sa vykoná majetkové vysporiadanie.

 

Hospodárenie združenia

 

  1. Občianske združenie vedie účtovníctvo podľa platného zákona  o účtovníctve
  1. Združenie sa môže a nemusí rozhodnúť informovať verejnosť o svojej činnosti pravidelne, prípadne ad hoc.
  2. Jeho zhromaždenia a schôdze môžu a nemusia byť verejné(obvykle sa o tom rozhodne v štatúte).
  3. Zákon neustanovuje občianskym združeniam povinnosť vyhotovovať výročné správy. Väčšina združení však takého správy píše a dáva ich verejnosti k dispozícii. Spracovanie takejto správy môže byť podmienkou poskytnutia daru alebo finančného príspevku. Slúži na prezentáciu a zviditeľnenie činnosti občianskeho združenia.

 

Podnikanie OZ

  1. Zákon č. 83/1990 Zb. nemá špeciálne ustanovenia, ktorým by upravovalo podmienky podnikania občianskych združení. Ak združenie chce, môže vykonávať aj klasickú podnikateľskú činnosť (môže si uviesť do stanov zárobkovú činnosť ako zdroj svojich prostriedkov), ale len na základe osobitných predpisov upravujúcich podnikanie.
  2. V takom prípade si však v zmysle týchto osobitných predpisov musí najskôr zaobstarať napr. živnostenské oprávnenie.