Návrat na detail prednášky / Stiahnuť prednášku / Univerzita Mateja Bela / Ekonomická fakulta / Spoločenský a diplomatický protokol
Seminár č. 2 (seminar_c._2.doc)
Spoločenský a diplomatický protokol
Seminár č. 2 5.10.2009
čaša vína + písomný projekt 19.10. 16:30, test
čaša vína: pozvánky, ovocie, pečivo,
Vybrané spoločenské podujatia
Banket
-najslávnostnejšie a najnáročnejšie gastronomické podujatie z pohľadu hosťa i obsluhujúceho personálu
-začína sa obvykle po 21:00 hodine
-poradie jedál a nápojov je pevne určené banketovým menu
-servis je zabezpečený formou banketovej obsluhy
-reprezentatívne stolovanie
-povinnosťou hosťa je prísť na podujatie v presne stanovenom čase (pred začatím stolovania)
-v slávnostnom večernom spoločenskom oblečení: -pre pánov smoking
-pre dámy malá večerná toaleta
-účasť je výhradne na pozvánky, dodržuje sa určený zasadací poriadok hostiteľa
-je neprípustné vstať od banketového stola v čase stolovania
-hovoriť pri bank. stole je možné len so svojimi najbližšími susedmi
-komunikácia s čašníkom je nezdvorilá
Recepcia
-druh veľkého spoloč. podujatia pri rôznych zväčša slávnostných príležitostiach
-pozýva sa široký okruh hostí jednotlivo, ale tiež v pároch
-vhodný čas: 11,18, 20-22
-hostia nemusia prísť presne (meškanie 15-20 minút)
-hostiteľ víta všetkých prítomných osobne podaním ruky
-hostiteľ by mal zotrvať pri vchode minimálne do príchodu protokolárne najvýznamnejšieho hosťa
-pri oficiálnych príležitostiach ohlasuje prichádzajúcich hostí ceremoniál
-hostí je možné privítať aj spoločne formou krátkeho prejavu a prípitku
-je možné zabrániť účasti neželaných hostí rozposlaním pozvánok
-oblečenie: -oblečenie zodpovedá ročnému obdobiu a hodine dňa, v ktorej sa podujatie koná
-vo večerných hodinách sa odporúča večerná toaleta alebo slávnostné oblečenie
-ponuka jedál a nápojov je zabezpečená prostredníctvom ponukových stolov (studený, nápojový, teplý, múčnikový...)
-hostia sa obsluhujú sami
-obsluhujúci personál: -podáva aperitív
-prípitok
-chuťovky
-pomáha pri výbere vhodných nápojov
-podáva teplé jedlo
-odnáša prázdne misy
-dopĺňa chýbajúce pokrmy a inventár
Raut
„Gala recepcia“
-podujatie väčšieho spoločenského rozsahu
-organizuje sa najčastejšie vo večerných hodinách
-program večera: -spoločenská časť
-gastronomická časť
-súčasťou je zábavný program, resp. spoločenské hry
-riadením spoločenskej časti sú poverení konferencieri
-program celého večera má byť harmonicky zladený
-obmedzenejší sortiment jedál a nápojov ako recepcia
-pokiaľ ide o celovečernú akciu s programom, je potrebné zabezpečiť, aby hostia mohli sedieť
-pre čestných hostí býva pripravené občerstvenie v malom salóniku
-ostatní hostia konzumujú postojačky v mieste konania podujatia
-gastronomická časť:
-prvý chod- studené jedlá
-druhý chod- teplé jedlá na vidličku
-tretí chod dezerty a múčniky
-nápojové stoly pri raute môžu byť špecializované na určité druhy nápojov
Koktail
-menej slávnostná príležitosť
-vhodný čas je večer po 18:00 hodine
-pozvať je možné väčší počet osôb
-pozvaní hostia môžu prichádzať a odchádzať ľubovoľne v čase vyznačenom na pozvánke
-hostitelia sa zdržiavajú pri hlavnom vchode, aby mohli privítať prichádzajúcich a rozlúčiť sa s odchádzajúcimi hosťami
-výber jedla je jednoduchší a skromnejší ako na recepcií
-jedlo býva položené na ponukových stoloch
-hostia konzumujú jedlo postojačky a obsluhujú sa sami
Čaša vína
-krátke slávnostné organizačne nenáročné podujatie
-organizačne sa podobá koktailu
-organizuje sa pri príležitosti významného výročia, úspechu, príp. inej udalosti
-trvá približne 30-45 minút
-z jedla sú podávané: -chuťovky
-drobné kúsky pečiva
-nápoje: kvalitné víno alebo sekt
Ples
-náročné slávnostné večerné podujatie
-dopĺňa ho vhodný kultúrny program a hudobná produkcia
-je možné pozvať široký kruh osôb
-pozvané sú zväčša dvojice
-jedlo je ponúkané formou švédskych, resp. bufetových stolov
-dostatočný počet miest na sedenie
-nápoje ponúkane priebežne
-pre hostí je pripravený ešte osobitný barový pult
Matiné
-výhradne pre dopoludňajšiu oslavu spojenú s koncertom
-usporadúva sa pri jubileách a významných výročiach
-môže sa konať v divadle alebo koncertnej sále
-vyžaduje sa spoločenské oblečenie
-podávajú sa nápoje
-v prípade občerstvenia len malé chuťovky
Obed
-v porovnaní s večerou je menej oficiálny
-začína sa aperitívom
-ľahšie jedlá: -predjedlo
-polievka
-hlavný chod
-múčnik
-na záver sa podáva káva alebo čaj
Lunch
oficiálny slávnostný obed
-chody sú bohatšie
-za múčnikom sa podáva syr, ovocie alebo šalát
-nápoj- víno
-ku káve sa vo vedľajšej miestnosti podáva likér, prípadne koňak
Večera
-trvá dlhšie ako obed
-má slávnostnejší ráz
-menu je bohatšie:
-aperitív
-predjedlo
-polievka
-dvojaký hlavný chod s mäsom, prvý/ľahší tvorí obyčajne ryba
-múčnik, syr, ovocný pohár, zmrzlina a ovocie
-káva na záver sa podáva vo vedľajšej miestnosti, kde sa servírujú likéry, koňak a nealko
-vína sa podávajú ako pri obede, vrátane šampanského
Pozvánky
-ak slovenský hostiteľ použil text v cudzom jazyku, má byť pozvánka dvojjazyčná, pričom slovenčina má prednosť pred prekladom
-pozvaný by mal potvrdiť svoju účasť
-musí obsahovať:
-meno a funkciu hostiteľa
-druh spoločenského podujatia
-príležitosť alebo dôvod, kvôli ktorému sa pozvanie uskutočňuje
-meno pozvaného hosťa
-dátum, čas, miesto
-príp. kontaktné číslo alebo meno s adresou, kde je potrebné potvrdiť účasť/neúčasť
-to, či treba priniesť pozvánku so sebou, alebo nie
-pozvánka sa posiela najmenej týždeň vopred, pri významných podujatiach oveľa skôr
-manželom sa posiela spoločná pozvánka
-ženatý hostiteľ , ak pozýva s manželkou, má aj hostí pozvať s manželkami
-hostia sa pozývajú individuálne, nie kolektívne
skratky na pozvánkach:
„r.l.o“ ráčte láskavo odpovedať
„p.m.“ na pripomenutie
s.t. bez času (vyžaduje sa presný príchod)
c.t. s časom (tolerovanie oneskorenia 15 minút)
Oblečenie
black tie (čierne viazanky)
dámy- malá večerná toaleta
páni- smoking
white tie (biele viazanky)
dámy- veľká večerná toaleta
páni- frak