Návrat na detail prednášky / Stiahnuť prednášku / Trenčianska univerzita A. Dubčeka / Fakulta Sociálno Ekonomických vzťahov / Mikroekonómia
ťahák (tahak.doc)
Fakulta sociálno-ekonomických vzťahov
katedra manažmentu
Teória systémov a riadenia
Semestrálna práca
Pekárstvo
- Analýza systému ako celku
Pekárstvo má dlhodobú tradíciu v oblasti produkcie pekárenských výrobkov. Teraz sa naň zameriame ako na systém ako celok. Budeme sledovať len jeho vstupy a výstupy. Pekárstvo sa nachádza v strede mesta, kde je obkolesené množstvom systémov. Tieto systémy viac alebo menej naň vplývajú. Na väčšinu z nich sa pozerá ako na čierne skrinky. To znamená, že ju nezaujímajú vnútorné väzby jednotlivých okolitých systémov. Zaujíma ho jedine ich funkcia a väzby, ktorými sú prepojené s ním. Tieto väzby s okolím vznikajú pri zabezpečovaní a vykonávaní jeho činnosti. V tejto spleti systémov zastáva určitú pozíciu.
y
PEKÁRSTVO
x
OKOLIE
x1 y1
x2 y2
x = x3 y = y3
. .
xn yn
Ako každý systém, tak aj tento systém plní určité funkcie. Jeho hlavná funkcia spočíva vo vytváraní produktov základnej potreby (výstupy y1, y2, ..., yn), ktoré uspokojujú primárne potreby ľudí, t. j. pečenie pekárenských výrobkov ako chlieb, rohlíky, uzle, pletenky, koláče a vianočky. Jeho realizovaná funkcia vyhovuje objektívnym mieram, zodpovedá požiadavkám trhu a svoju funkciu dokáže realizovať a splniť. Toto vyplýva hlavne z veľmi výhodnej polohy tohto systému a kvality jeho práce a služieb.
Tento systém získava materiál od svojich dodávateľov (vstupy x1, x2, ..., xn), napríklad múka, cukor, vajcia, kvasnice, soľ, koreniny a rôzne prísady. Pri svojej činnosti takisto spotrebuje vodu, plyn i elektrickú energiu. Tieto zdroje mu dodávajú okolité systémy nachádzajúce sa v tomto regióne. Poskytuje aj pracovné príležitosti ľuďom vyučením v príslušnom odbore, konkrétne odborní pekári, pomocníci, rozvážač i predavačky. Výstupy systému sú konkrétne výrobky, ktoré sú spomínané vyššie. Najčastejšími väzbami s okolím sú väzby so zákazníkmi, bez ktorých by systém nemohol fungovať. Na základe požiadaviek zákazníkov systém upravuje svoju činnosť, prípadne svoje vstupy tak, aby uspokojoval čo najväčšie množstvo ľudí.
Systém transformuje vstupy na výstupy. To znamená, že vstupy (múka, cukor, voda, soľ, atď.) za pomoci svojich vnútorných mechanizmov pretvára na výstupy (chlieb, rohlíky, uzle, atď.). V tomto systéme sa pracuje na nočnú smenu, to preto, aby ráno boli pre zákazníkov nachystané čerstvé výrobky. Pracovníci nastúpia do práce o 23.00 hod.
Tento systém sa skladá z riadenia, ktoré organizuje a riadi celú výrobu, potom zo samotnej prevádzky a predajne. Táto prevádzka sa nachádza v jednej budove, ale môžeme ju rozdeliť na dve časti. V jednej (miestnosť na výrobu chleba) sa vyrába výhradne chlieb a v druhej (miestnosť pre výrobu pečiva) ostatné drobné pečivo. V miestnosti na výrobu chleba pracujú traja a v miestnosti na výrobu pečiva štyria zamestnanci. Vyrobené výrobky putujú okamžite do predajne. Pekárstvo má dve predajne. Jedna sa nachádza priamo pri výrobni a druhá je vzdialená asi 2 km. Do tejto druhej predajne výrobky vozí prepravca, ktorý zabezpečuje, aby obe predajne mali stále dostatok výrobkov a aby nemali prebytok. V tomto systéme je nutné dobre poznať trh a vedieť určiť množstvo výrobkov, ktoré sa majú vyrobiť, pretože na druhý deň sú už nepoužiteľné. No predávajú sa lacnejšie, napríklad na strúhanku a podobne.
Analýza štrukturálnych a funkčných vlastností systému
Náčrt systému:
x32
x30
4
3
2
1
x21
x24
x43
x34
x41
x01
x14
x04
1 – sklad materiálu
2 – miestnosť určená na výrobu
3 – predajňa
4 – riadenie
x01 – dodávka materiálu
x04 – ojednávka materiálu
x14 – informácie potrebné na prípravu materiálu
x24 – požiadavky na výrobu (počet kusov chleba a pečiva)
x34 – informácie o cene a sortimente predaja výrobkov
x41 – požiadavky na objednanie materiálu
x21 – presun pripraveného materiálu
x32 – presun výrobkov
x43 – informácie o predaji
x30 – predaj výrobkov
Bloková schéma:
2
x30
3
2
x32
x30
x32
3
x24
x43
x21
1
x41
x14
x01
4
x34
x04
GRAF SIGNÁLOVÝCH TOKOV
MIESTNOSŤ VÝROBY CHLEBA
y
T6
T5
T4
T3
T2
T1
x
y = T6 . T5 . T4 . T3 . T2 . T1 . x
x – suroviny potrebné na výrobu chleba
T1 – kvasenie
T2 – miešanie
T3 – kysnutie cesta
T4 – rozdelenie cesta na bochníky
T5 – kysnutie
T6 – pečenie
y – hotové výrobky (chlieb)
MIESTNOSŤ VÝROBY PEČIVA
y
T11
x
T3
T2
x
T12
T43
T41
T5
T42
y = T5 . (T41 + T42 + T43) . T3 . T2 . (T11 + T12) . x
x – suroviny potrebné na výrobu pečiva
T11 – miešanie bieleho cesta
T12 – miešanie grahamového cesta
T2 – kysnutie
T3 – rozdelenie cesta
T41 – tvarovanie rohlíkov
T42 – tvarovanie uzlov
T41 – tvarovanie pleteniek
T5 – pečenie
y – hotové výrobky (pečivo)
7