zoradene prednasky

Friends

 

 

„To, čo sa človek naučí, mu nikto nevezme!“ (Rozhovor)

Rečí o tom, aké je štúdium v dnešnej dobe podstatné počuje každý jeden z nás neraz denne z viacerých zdrojov. Súčasne je od mladých očakávané maximum praxe a vstup do sveta práce si mnohí predstavujú až príliš jednoducho. (A žiaľ, zväčša to nie sú študenti.) Je teda lepšie staviť na kvalitné vzdelanie a venovať takmer všetok čas štúdiu, alebo svoje úsilie vynaložiť už v pomerne mladom veku  na budovanie kariéry? Kým má človek pred sebou sľubnú kariéru, akosi spontánne školu odkladá bokom. Ako sa však nad problematikou „Štúdium vs. kariéra?“ zamýšľajú niektorí členovia mladej kapely Picture of the Day, Vám ponúkame v ich krátkych výpovediach.

Ste mladá kapela, na konte máte dve vydané CD nosiče, desiatky odohraných koncertov, a  ľudia prevažne v Trenčianskom kraji Vás doslova žerú. Ako je to teda s Vami? Pokladáte za dôležitejšie štúdium alebo budovanie kariéry?

(Rasťo) Myslím si, že študovanie a budovanie kariéry je to iste. Záleží od toho, akým spôsobom si človek kariéru chce vybudovať. Pre mňa je najlepší spôsob budovanie kariéry počas štúdia. Takto robím aspoň dve veci naraz.

Dá sa podľa Vás odhadnúť, že „áno, teraz mám svoj život zabezpečený a nemusím študovať“?

(Michal) Podľa mňa sa to nedá odhadnúť. V živote môže nastať čokoľvek  a na všetko musíme byť pripravení. To, čo sa človek naučí, mu nikto nevezme!

(Rasťo) Hlúpy človek sa môže kúpať v kaluži, ale vzdelaný človek ma pred sebou more možností. Nedá sa nikdy povedať, že človek má budúcnosť istú a nemusí sa vzdelávať. Vzdelanie je totiž vedomosť a skúsenosť, ktorá buduje kariéru a budúcnosť s mnohými otvorenými možnosťami.

Všetci – okrem pracujúceho Martina – študujete. Bolo ťažké povedať štúdiu áno a nechať tak pre kapelu menej miesta?

(Andrej) Ja sa vždy riadim tým, kde ma srdce viac ťahá. Vybral som si povedzme ľahšie vysokú školu, aby som sa mohol dostatočne venovať kapele a muzike.

Máte teda dostatok času na spoločné skúšanie nových skladieb?

(Rasťo) Neviem si predstaviť život na internáte niekde ďaleko od domu. Myslím, že to by bolo pre mňa veľkým obmedzením.

(Andrej) Každý sa venuje škole či práci a ostatok času venuje kapele. Samozrejme, každý je na tom osobitne. Ja a Rasťo riešime kapelu, muziku, našu stránku (http://www.potd.sk/) a všetko okolo toho skoro každý deň spolu. Sme asi najviac pažraví po úspechu. (smiech)

Ako vnímate súčasný stav vysokých škôl na Slovensku?

(Rasťo) Myslím, že každá jedna vysoká škola ponúkne veľa možností ako rozviť svoj intelekt. Nakoľko však študent nieje nútený učiť sa ako na stredných školách, závisí len na ňom ako sa týchto možností podujme. Vysokým školám však chýba ponuka praxe pre študentov.