zoradene prednasky

Návrat na detail prednášky / Stiahnuť prednášku / Trnavská univerzita / Pedagogická fakulta / Botanika nizsich rastlin

 

protokol 3 (vyznam_bakterii_v_prirode_a_priemysle.doc)

Pedagogická fakulta Trnavskej univerzity v Trnave

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Význam baktérií v prírode a priemysle

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pozitívne vlastnosti

 

Hlavný význam spočíva v tom, že spolu s hubami sa zúčastňujú na

rozkladaní potravových reťazcov a premieňajú odumretú organickú

hmotu späť na anorganickú (mineralizujú ju), čím umožňujú jej

ďalšie využitie v prírodných ekologických systémoch.

 

Baktérie (aj niektoré nálevníky) majú v prírode aj veľkú úlohu v

čistení vôd. Využívajú sa pre tento účel aj priemyselne. Niektoré

druhy dokážu rozkladať uhľovodíky pochádzajúce z ropných

havárií.

 

Veľké využitie baktérií pre človeka je hlavne v potravinárskom priemysle. Používajú sa na výrobu syrov (Streptococcus thermophilus - ementál, Brevibacterium linens - olomoucké syrečky), pri spracovaní mlieka (Streptococcus lactis) a mliečnych výrobkov (jogurty, kefír). V potravinárstve sa používajú aj na výrobu kys. citrónovej, kys. mliečnej a rôznych polysacharidov.

Lactobacillus

Rod Lactobacillus zahŕňa gram-pozitívne nesporulujúce paličkovité baktérie náročné na rastové podmienky. Nazývajú sa aj mliečne baktérie. Skvasujú sacharidy (vrátane laktózy) na kyselinu mliečnu, ktorá zastavuje rozmnožovanie hnilobných a patogénnych baktérií. Používajú sa na konzervovanie zeleniny a niektorých krmív. Laktobacily sa používajú na prípravu syrov (Lactobacillus casei, Lactobacillus lactis), acidofilného mlieka (Lactobacillus acidophilus), jogurtov (Lactobacillus bulgaricus). V prírode sú veľmi rozšírené, nachádzajú sa v mlieku, pôde, obilných zrnách, vode, tráviacom trakte teplokrvných živočíchov. Vyskytujú sa aj vo vagíne, kde tvoria kyslé prostredie zabraňujúce množeniu patogénnych mikroorganizmov.

Acetobacter

Sú to aeróbne baktérie s výraznou schopnosťou oxidovať etanol na kyselinu octovú. Použvajú sa pri kvasnej výrobe octu. Nepriaznivo pôsobia pri octovatení vína, piva alebo ako nežiadúce kontaminanty pri výrobe droždia.

Escherichia coli

Je gram-negatívna nesporulujúca pohyblivá paličková baktéria. Žije v hrubom čreve zažívacieho traktu človeka a teplokrvných zvierat. Je to najpreskúmanejší mikrób a slúži ako modelový organizmus pre biochemické, genetické a fyziologické výskumy.

Streptomyces

Patrí medzi aktinomycéty (vláknité baktérie), gram-pozitívne, aeróbne, saprofytické baktérie. Mnohé druhy produkujú antibiotiká (streptomycín - Streptomyces griseus) a využívajú sa na priemyselnú výrobu antibakteriálnych a antifungálnych antibiotík. Niektoré streptomycéty tvoria vitamín B12 (Streptomyces olivaceus). Vyskytujú sa v pôde, pričom spôsobujú jej plesňový pach.

Bacillus

Gram-pozitívne sporulujúce paličkovité baktérie bohaté na enzýmy. Je to veľmi rozšírený rod, ktorého zástupcovia žijú aeróbne ale fakultatívne môžu žiť aj v prostredí bez kyslíka. Niektoré druhy sa využívajú na produkciu amylolytických, pektinolytických a proteolytických enzýmov.

Rhizobium

Príkladom mutualistickej endosymbiózy je vzťah medzi hľúzkovými baktériami rodu Rhizobium a bôbovitými rastlinami. Dlho bolo známe aj to, že na korienkoch týchto rastlín sa nachádzajú špeciálne hľúzky. V nich sa zistili baktérie, ktoré dokážu fixovať molekulový dusík. Produktom fixácie je amoniak.

Priemyselne sa baktérie využívajú aj na výrobu rôznych vitamínov, rozpúšťadiel (acetón, butanol), etanolu, rôznych antibiotík, ale aj rôznych "cudzích" látok prostredníctvom genetických manipulácií V súčasnosti má veľký význam aj šľachtenie baktérií, ktoré nám umožňuje docielenie nadprodukcie žiadaných látok.

Baktérie majú okrem pozitívnych aj radu negatívnych vlastností. Okrem žiadúceho rozkladu odumretého materiálu dochádza často k nechcenému rozkladu, hlavne potravín, ale aj iných výrobkov (gumové hadice a pod.).

 

Negatívne vlastnosti

 

Okrem žiadúceho rozkladu odumretého materiálu dochádza často k nechcenému

rozkladu, hlavne potravín, ale aj iných

výrobkov.

 

 

Bibliografia:

www.bioweb.szm.sk

http://korytnacky.szm.sk