zoradene prednasky

Návrat na detail prednášky / Stiahnuť prednášku / Trenčianska univerzita A. Dubčeka / Fakulta Sociálno Ekonomických vzťahov / Teória systémov a riadenia

 

návod na spravenie projektu na cvičenia (tsar_faq.doc)

Fakulta sociálno-ekonomických vzťahov

katedra manažmentu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Teória systémov a riadenia

Semestrálna práca

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pekárstvo

 

  1. Analýza systému ako celku

 

Pekárstvo má dlhodobú tradíciu v oblasti produkcie pekárenských výrobkov. Teraz sa naň zameriame ako na systém ako celok. Budeme sledovať len jeho vstupy a výstupy. Pekárstvo sa nachádza v strede mesta, kde je obkolesené množstvom systémov. Tieto systémy viac alebo menej naň vplývajú. Na väčšinu z nich sa pozerá ako na čierne skrinky. To znamená, že ju nezaujímajú vnútorné väzby jednotlivých okolitých systémov. Zaujíma ho jedine ich funkcia a väzby, ktorými sú prepojené s ním. Tieto väzby s okolím vznikajú pri zabezpečovaní a vykonávaní jeho činnosti. V tejto spleti systémov zastáva určitú pozíciu.

 

 

y

PEKÁRSTVO

x

 

 

 

OKOLIE

 

 

        x1                                        y1

        x2                                        y2

x =        x3                                y =        y3

        .                                        .

        xn                                        yn

 

Ako každý systém, tak aj tento systém plní určité funkcie. Jeho hlavná funkcia spočíva vo vytváraní produktov základnej potreby (výstupy y1, y2, ..., yn), ktoré uspokojujú primárne potreby ľudí, t. j. pečenie pekárenských výrobkov ako chlieb, rohlíky, uzle, pletenky, koláče a vianočky. Jeho realizovaná funkcia vyhovuje objektívnym mieram, zodpovedá požiadavkám trhu a svoju funkciu dokáže realizovať a splniť. Toto vyplýva hlavne z veľmi výhodnej polohy tohto systému a kvality jeho práce a služieb.

Tento systém získava materiál od svojich dodávateľov (vstupy x1, x2, ..., xn), napríklad múka, cukor, vajcia, kvasnice, soľ, koreniny a rôzne prísady. Pri svojej činnosti takisto spotrebuje vodu, plyn i elektrickú energiu. Tieto zdroje mu dodávajú okolité systémy nachádzajúce sa v tomto regióne. Poskytuje aj pracovné príležitosti ľuďom vyučením v príslušnom odbore, konkrétne odborní pekári, pomocníci, rozvážač i predavačky. Výstupy systému sú konkrétne výrobky, ktoré sú spomínané vyššie.  Najčastejšími väzbami s okolím sú väzby so zákazníkmi, bez ktorých by systém nemohol fungovať. Na základe požiadaviek zákazníkov systém upravuje svoju činnosť, prípadne svoje vstupy tak, aby uspokojoval čo najväčšie množstvo ľudí.

 

Systém transformuje vstupy na výstupy. To znamená, že vstupy (múka, cukor, voda, soľ, atď.) za pomoci svojich vnútorných mechanizmov pretvára na výstupy (chlieb, rohlíky, uzle, atď.). V tomto systéme sa pracuje na nočnú smenu, to preto, aby ráno boli pre zákazníkov nachystané čerstvé výrobky. Pracovníci nastúpia do práce o 23.00 hod.

 

Tento systém sa skladá z riadenia, ktoré organizuje a riadi celú výrobu, potom zo samotnej prevádzky a predajne. Táto prevádzka sa nachádza v jednej budove, ale môžeme ju rozdeliť na dve časti. V jednej (miestnosť na výrobu chleba) sa vyrába výhradne chlieb a v druhej (miestnosť pre výrobu pečiva) ostatné drobné pečivo. V miestnosti na výrobu chleba pracujú traja a v miestnosti na výrobu pečiva štyria zamestnanci. Vyrobené výrobky putujú okamžite do predajne. Pekárstvo má dve predajne. Jedna sa nachádza priamo pri výrobni a druhá je vzdialená asi 2 km. Do tejto druhej predajne výrobky vozí prepravca, ktorý zabezpečuje, aby obe predajne mali stále dostatok výrobkov a aby nemali prebytok. V tomto systéme je nutné dobre poznať trh a vedieť určiť množstvo výrobkov, ktoré sa majú vyrobiť, pretože na druhý deň sú už nepoužiteľné. No predávajú sa lacnejšie, napríklad na strúhanku a podobne.

 

Analýza štrukturálnych a funkčných vlastností systému

Náčrt systému:

 

x32

x30

 

 

 

4

 

3

 

2

 

1

 

x21

x24

x43

x34

 

 

 

x41

x01

 

x14

 

 

x04

 

 

 

1 – sklad materiálu

2 – miestnosť určená na výrobu

3 – predajňa

4 – riadenie

x01 – dodávka materiálu

x04 – ojednávka materiálu

x14 – informácie potrebné na prípravu materiálu

x24 – požiadavky na výrobu (počet kusov chleba a pečiva)

x34 – informácie o cene a sortimente predaja výrobkov

x41 – požiadavky na objednanie materiálu

x21 – presun pripraveného materiálu

x32 – presun výrobkov

x43 – informácie o predaji

x30 – predaj výrobkov

Bloková schéma:

 

 

2

 

x30

 

 

 

 

3

 

2

 

x32

x30

 

x32

 

3

 

 

x24

x43

x21

 

 

 

 

 

 

1

x41

x14

x01

 

4

x34

 

x04

 

 

GRAF SIGNÁLOVÝCH TOKOV

MIESTNOSŤ VÝROBY CHLEBA

y

T6

T5

T4

T3

T2

T1

x

 

 

 

y = T6 . T5 . T4 . T3 . T2 . T1 . x

 

x – suroviny potrebné na výrobu chleba

T1 – kvasenie

T2 – miešanie

T3 – kysnutie cesta

T4 – rozdelenie cesta na bochníky

T5 – kysnutie

T6 – pečenie

y – hotové výrobky (chlieb)

 

MIESTNOSŤ VÝROBY PEČIVA

y

T11

x

T3

T2

x

T12

T43

T41

 

T5

T42

 

 

 

 

y = T5 . (T41 + T42 + T43) . T3 . T2 . (T11 + T12) . x

 

x – suroviny potrebné na výrobu pečiva

T11 – miešanie bieleho cesta

T12 – miešanie grahamového cesta

T2 – kysnutie

T3 – rozdelenie cesta

T41 – tvarovanie rohlíkov

T42 – tvarovanie uzlov

T41 – tvarovanie pleteniek

T5 – pečenie

y – hotové výrobky (pečivo)

 

 

 

7